TYPISCHE PLAATSEN

Zeedijk

De Albert-I-promenade, in Oostende "de dijk" genoemd, is het zonnigste gedeelte van de Oostendse zeedijk. Men mag Oostende zeker niet verlaten zonder geflaneerd te hebben op de autovrije zeedijk, zoals reeds wijlen Koning Leopold II met zijn gevolg deed. Naast de talrijke terrassen is het er heerlijk vertoeven op het zandstrand. In de zomer heb je er een afgebakend paradijs, waar je rustig kunt zonnen, de kinderen kunnen er ravotten in een speeltuin en er worden ook diverse sportaktiviteiten georganiseerd. Dit paradijs is in Oostende ook gekend als het "Lido".

Ter hoogte van de Kemmelbergstraat staat 'd'orloge', een torentje met in de top een uurwerk door vele Oostendenaars gebruikt als rendezvous-plaats. Indien men verder wandelt loopt men langs de Koninklijke Villa, destijds gebouwd in opdracht van Koning Leopold I. Daarna passeert men de drie gapers (een arcade van drie bogen) en loopt men door de Oostendse Gaanderijen.

 

OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be) OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)
© AVM - Oostende© AVM - Oostende
 
Mercatordok

Als men Oostende binnenkomt kan men er niet naast kijken. Het Mercatordok huisvest naast het wereldberoemde schoolschip 'De Mercator' talrijke vaartuigen. Het is er gezellig wandelen tussen de trots van menig zeelui. Meer dan 300 ligplaatsen zijn hier voorzien.

Vismijn

Net buiten de stad bevindt zich de vismijn. 's Morgens is het (hier) altijd een drukte van jewelste. De Oostendse vissersvloot veilt hier zijn vangsten. Zeker een bezoekje waard.

 
Leopold-park

Een 5 ha groot park temidden van het stadscentrum. Het park werd voltooid in 1870. Het alomvermaarde bloemenuurwerk bevindt zich aan de rand van dit park. Temidden het park bevindt zich een 19de eeuwse kiosk.

Maria-Hendrikapark

Een 45 ha autovrije park , aan de rand van Oostende. Naast wandelpaden, joggingparcours zijn er eveneens visvijvers, roeiboten , waterfietsen, speelweiden, een verkeerspark en een mini-golf ter beschikking.Het park wordt in de volksmond kortweg het "bosje" genoemd.

 
 
Wellingtonrenbaan

Genoemd naar de hertog van Wellington. Drafrennen en galoprennen zijn hier gedurende de zomer dagelijkse kost voor menig goklustigen. Jaarlijks heeft hier 'De nacht van het paard' plaats. De renbaan wordt de nu ook gebruikt voor diverse andere aktiviteiten. Zo greep er in 1997 het enige Belgische concert van Michael Jackson plaats

Stene

'Stene' ; aan de rand van Oostende, een pittoresk dorpje met talrijke eetgelegenheden. Stene is ook gekend voor zijn jaarlijkse paardezegening, zijn molen, de kerstmarkt en diverse andere aktiviteiten.

 
 
 Oosterstaketsel

Niet te missen, een wandeling op het Oosterstaketsel, waar men als het ware boven de zee wandelt. Na een stevige bries kan men op het einde van de pier nog een terrasje meepikken.

Fort Napoleon

De bouw van dit fort startte in opdracht van Napoleon in het jaar 1810 en was voltooid in 1814. Het fort diende 250 man te kunnen beveiligen. Nu is men bezig met de restauratie van dit archeologisch gebouw.

 
 
't Klein Strand

Een klein stuktje strand, vandaar de naam, gelegen tussen het Zeeliedenplein en de havengeul.

Op het zeeliedenplein bevindt zich het Vissersmonument (1953 - Willy Kreits) waar jaarlijks hulde wordt gebracht aan de talrijke Oostendse vissers die op zee zijn gebleven.

Visserskaai - De Trap

Wanneer men Oostende bezoekt mag men zeker niet nalaten om een wandeling te maken langsheen de Visserskaai. 's Morgens kan men hier de garnaalbootjes zien aanmeren. Zeker een bezoekje waard als men iets wil oppikken van het Oostends taaltje. De overbekende en overheerlijke 'Oostendse garnalen' en de verschillende vissoorten kan men zo vers als het maar kan verkrijgen aan 'De Trap' . Langs de Visserskaai staan er verschillende viskraampjes die je een een niet te versmaden keuze van vers bereidde vishapjes aanbieden.

 

St. Petrus & Paulus plein
Sint Petrus- & Paulusplein

Het plein voor de Sint-Petrus & Paulus kerk de hoofdkerk van Oostende is onlangs volledig vernieuwd. Op één van de vele terrasjes kan je genieten van een frisse pint, een streekbier of koffie met gebak.

Op het plein zelf worden regelmatig feestelijkheden en concerten georganiseerd.

Sint Petrus- & Pauluskerk en de Peperbusse.

De driebeukige kerk in neogotische stijl verving de op 14 augustus 1896 afgebrande kerk waarvan alleen de toren ‘De Peperbusse’ is overgebleven. U kunt ook de kapel bezichtigen met het praalgraf van koningin Louise-Marie.

Achter de St-Petrus- en -Pauluskerk vindt u de St.-Pieterstoren of ‘De Peperbusse’. De Sint-Pieterskerk dateert van 1438, de toren van 1478. De bijnaam ‘Peperbusse’ dankt de toren aan zijn achthoekige vorm, die dateert van 1729. De kerk brandde in 1896 af. In de toren blikt een museum terug op de geschiedenis van deze parochiekerk.

St. Petrus & Pauls kerk
OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)  OOSTENDE (Copyright avm postcards www.avm.be)
© AVM - Oostende
© AVM - Oostende

 

© 2000 DAYTONA INTERNET SOLUTIONS
last modified 01-04-2006

webmaster@oostende.net